Reklama
 
Blog | Pavel Herman

Vietnamci rozdávají jídlo, roušky a dezinfekční prostředky

Členové vietnamské komunity žijící v České republice během koronavirové pandemie prokázali ohromnou solidaritu, když nabízeli v obchodech lidem zdarma roušky ušité členy jejich rodiny.

Čeští Vietnamci projevili solidaritu

Reklama

Majitelé stovek obchodů s potravinami po celé České republice označili své obchody červenými srdíčky a ve svých večerkách nabízeli zákazníkům vlastnoručně ručně šité roušky a rukavice zdarma.

Přitom rozdávání roušek nebylo tím jediným, co večerky nabízely. Jako projev solidarity měly pražské večerky na svých dveřích vyvěšené výzvy lákající složky IZS (policisty, hasiče a záchranáře a městské strážníky) na malé občerstvení zdarma (zejména kávu a pití, instantní polévky a hamburgery).

Šije celá tržnice SAPA

Mnoho Vietnamců z pražské tržnice SAPA v České republice má šicí stroje na opravu oděvů. Denně jsou schopni ušít stovky roušek a jsou odhodlaní šít roušky až do konce koronavirové krize.

Vznikla dokonce i dobrovolná skupina švadlen, kterou založil spolek vietnamských rodičů, který momentálně šije roušky především do zdravotnických institucí, kde byly zejména onkologičtí pacienti ohrožováni na zdraví kvůli nedostatku roušek.

Roušky pro všechny

O solidaritě českých Vietnamců publikují zprávy nejen celostátní média a regionální zprávy, ale i bulvární deníky jako například: Mladá fronta dnes, Lidové noviny, Hospodářské noviny, Pražský deník, Hradecký deník, Blesk nebo Refresher.

Mnoho webů zaměřených na humor a recesi například uvedlo, že „i pan Nguyen z večerky na rohu [Corner Shop] ti pomůže víc než naši poslanci.“ Na obrázku je zobrazen interiér malého obchodu s nápisem: „Rouška zdarma pro Vás. Přátelé si mají pomáhat. Každý si vezmete prosím jednu. Děkujeme.“

Pokud se jedná o skutečnost, tak političtí představitelé vlády České republiky nezajistili dostatek roušek pro zdejší občany a v minulosti dokonce prodaly české podniky, které mohly šít roušky jako například OP Prostějov, Tiba Tanvald nebo Perla Ústí nad Labem. Je proto zapotřebí poděkovat českým Vietnamcům, kteří svůj volný i pracovní čas věnovali šití roušek.