Reklama
 
Blog | Pavel Herman

Vietnam směřuje k vyspělým zemím 21. století

V uplynulých týdnech se vietnamská metropole stala svědkem neobvyklé události. Zatímco v současnosti jsou nejrůznější sjezdy, konference a masové akce kvůli pandemii odkládány a přesouvány do virtuálního prostředí, tak v Hanoji se na 13. kongresu Komunistické strany Vietnamu sešlo zhruba 1.500 delegátů.

Kongres byl zahájen dne 1. února 2021 a skončil po 8 pracovních dnech zvolením generálního tajemníka Nguyena Phu Tronga. Kongres navíc schválil důležitou rezoluci, jejímž cílem je, aby se Vietnam stal v polovině 21. století socialisticky vyspělou rozvinutou zemí. Zde jsou hlavní body řešení:

1. Celkovým cílem je komplexně a soustředěně propagovat „Doi moi,“ industrializaci a modernizaci; budovat a pevně chránit vlast; nadále udržovat mírové a stabilní prostředí. A zejména usilovat o to, aby se Vietnam stal rozvinutou zemí do poloviny 21. století. Konkrétním cílem je, aby se do roku 2025 Vietnam stal rozvojovou zemí s moderním průmyslem, zároveň se ekonomicky a sociálně pohyboval nahoru z nižší střední úrovně příjmů; do roku 2030 se Vietnam má stát rozvojovou zemí s moderním průmyslem a vyššími středními příjmy; do roku 2045 se země stane rozvinutou zemí s vysokými příjmy.

Reklama

2. Usnesení předkládá hlavní cíle sociálně-ekonomického rozvoje na období let 2021 až 2025. Průměrná míra růst HDP se v daném období předpokládá zhruba na úrovni 6,5 až 7 procent ročně a HDP na obyvatele by mělo dosáhnout do roku 2025 zhruba 4700 až 5000 USD (amerických dolarů). Do roku 2025 si vícerozměrná míra chudoby udrží pokles o 1 až 1,5 procenta ročně.

3. Usnesení rovněž nastiňuje cíle komplexního rozvoje člověka, budování progresivní kultury naplněné národními charakteristikami, účinného a přísného řízení sociálního rozvoje, zajištění sociální a lidské bezpečnosti včetně proaktivního přizpůsobování se změně klimatu, přičemž nejvyšší prioritu má ochrana životního prostředí a zdraví lidí.

4. Podle rezoluce bude Vietnam pokračovat v provádění zahraniční politiky, která se bude zaměřovat na nezávislost, soběstačnost, multilateralizaci a diverzifikaci, aktivní posílení komplexní a intenzivní mezinárodní integrace, udržování mírového a stabilního prostředí; rovněž bude zapotřebí neustále zlepšovat mezinárodní pozici a prestiž země.

5. Usnesení si kladlo za úkol potlačit pandemii COVID-19, zajistit očkování v masovém měřítku a zároveň oživit socioekonomický rozvoj, reformovat model růstu a podpořit ekonomickou restrukturalizaci.