Reklama
 
Blog | Pavel Herman

Prezident Vietnamského národního shromáždění na návštěvě Maďarska

V červnu 2022 předseda Národního shromáždění Vuong Dinh Hue vedl vysoce postavenou delegaci Národního shromáždění Vietnamu na oficiální návštěvu Maďarska na pozvání předsedy Maďarského národního shromáždění.

Návštěva předsedy Národního shromáždění Vuong Dinh Hue a vysoce postavené delegace Národního shromáždění v Maďarsku se uskutečnila v době, kdy světová ekonomika vykazovala známky oživení; Mnoho zemí se znovu otevřelo a uvolnilo měnovou politiku. Zároveň v důsledku dopadu rusko-ukrajinského konfliktu spolu s důsledky pandemie COVID-19 bylo oživení světové ekonomiky pomalejší, než se předpokládalo; Inflace v mnoha důležitých partnerských zemích Vietnamu prudce vzrostla, ceny ropy a některých komodit prudce kolísaly.


Vietnam v zásadě dobře zvládl pandemii COVID-19 a dosáhl mnoha významných úspěchů, jak ekonomicky, tak diplomaticky.

Pokud jde o ekonomiku, Vietnam nadále dosahuje efektivnosti při realizaci dvojího cíle “kontrola prevence epidemie COVID-19 při rozvoji ekonomiky a zajištění sociálního zabezpečení”. Šíření pandemie COVID-19 ve Vietnamu se v dubnu 2022 prudce snížilo. Uvolnila se omezení na hranicích i domácí kontrolní opatření. Také se znovuotevřelo mnoho mezinárodních leteckých tras. Vietnamská ekonomika na začátku roku 2022 prosperovala díky silné celosvětové poptávce po produkci. Světová banka (WB) předpokládá, že růst HDP Vietnamu dosáhne 5,3 % v roce 2022 , poté se stabilizuje kolem 6,5 %.

Pokud jde o zahraniční politiku, Vietnam pokračuje v upevňování a prohlubování vztahů, podniká mnoho zahraničních návštěv. Mezi nejvýznamnější akce v poslední době patří Zvláštní summit USA-ASEAN od 12. do 13. května 2022 ve Washingtonu, D.C., kterého se zúčastnil premiér Pham Minh Chinh nebo pracovní návštěva OSN. Vietnam také úspěšně zorganizoval 31. Hry jihovýchodní Asie (Sea Games).

Vietnamská parlamentní návštěva v Maďarsku má velmi zvláštní význam pro rozvoj vietnamské parlamentní diplomacie s parlamenty zemí východní Evropy. Tato návštěva předsedy Národního shromáždění Vuong Dinh Hue ukazuje důležitost přátelské spolupráce s tímto regionem. Cesta také demonstrovala ideologii zdědění zahraničněpolitické tradice prezidenta Národního shromáždění Vietnamu v průběhu období; potvrzující význam Vietnamu na multilaterální i bilaterální úrovni.

Předseda Národního shromáždění Vuong Dinh Hue studoval jako doktorand na Ekonomické univerzitě v Bratislavě (1986-1990), Slovenská republika. Po návratu do rodné vlasti zastával mnoho vedoucích funkcí a v současnosti je jedním z nejvlivnějších lidí ve Vietnamu. Mnoho odborníků konstatovalo, že vztahy Vietnamu se zeměmi východní Evropy, zejména s Českou republikou a Slovenskem pod vedením předsedy Vuong Dinh Hue, se v stanou lepší a soudržnější.

Reklama