Reklama
 
Blog | Pavel Herman

Očekávaná návštěva Vietnamského premiéra Nguyen Xuan Phuc v České republice

Na základě pozvání českého premiéra Andreje Babiše vietnamský premiér Ngueyn Xuan Phuc a jeho manželka pracovně navštíví Českou republiku od 16. 4. 2019 do 18. 4. 2019.

Jedná se o druhou návštěvu vietnamského premiéra v České republice po 12 letech (naposledy v roce 2007). Cílem návštěvy je posílit přátelské tradiční vztahy a spolupráci mezi Vietnamem a Českou republikou v souvislosti se 70. výročím navázání diplomatických vztahů obou zemí v roce 2020 (2. 2. 1950 – 2. 2. 2020).

Reklama

Vietnam a Česká republika mají dlouholeté tradiční přátelské vztahy. Ačkoliv Vietnam a Česká republika jsou geograficky vzdáleny daleko od sebe, tak lidé obou zemí si vždy navzájem pomáhali. Češi podporovali a poskytovali cennou pomoc Vietnamu v minulosti při bojích za nezávislost, ale i v současnosti pro budování a ochranu země. V posledních letech se tradiční vztahy přátelství a spolupráce mezi oběma zeměmi průběžně posilovaly, zejména po návštěvách paní Nguyen Thi Kim Ngan, předsedkyně Národního shromáždění Vietnamu v České republice v dubnu 2017 a po návštěvě Vietnamu prezidenta ČR Miloše Zemana v červnu 2017.

V budoucnosti Vietnam a Česká republika budou mít velký potenciál pro rozšiřování vzájemné spolupráce. Za prvé, vztahy mezi oběma zeměmi jsou postaveny na dlouholeté tradici přátelství, zejména politické vztahy mezi oběma zeměmi jsou neustále posilovány. Za druhé, vietnamská komunita v České republice je početná a stále více se integruje hluboko do společnosti a přitom orientuje směrem k vlasti Vietnamu. V roce 2013 česká vláda uznala vietnamskou komunitu jako jednu ze 14 etnických menšin. To ukazuje důležitost a uznání důležité role vietnamské komunity v české společnosti. Za třetí, Vietnam je nyní důležitým členem ASEANu, kde jsou dynamické rozvojové oblasti světa. Vietnam může působit jako spojovací most především pro Českou republiku a EU obecně k posílení spolupráce s ASEAN. Česká republika je naopak významným členem EU. Češi mohou s Vietnamem jednat jako most k posílení spolupráce s EU.

Evropská unie včetně České republiky se v současnosti zasazuje o podporu multilaterálního obchodu. V kontextu negativního vlivu české ekonomiky na pokles ekonomiky EU, zejména v důsledku dopadu Brexitu a obchodní konkurence mezi USA a Čínou, tak Česká republika prosazuje posílení vztahů s Vietnamskou socialistickou republikou pro rozšíření vývozních trhů v Asijských zemích. Vietnam je potencionálním trhem s více než 90 miliony obyvatel a stále více se integruje do světové ekonomiky. Česká republika je jednou ze zemí EU s vyspělou vědeckotechnickou základnou, zejména v oblasti výroby automobilů, nanotechnologií, těžební techniky, technologie zpracování potravin a výroby piva. Tato odvětví jsou příležitostí pro Vietnam a Českou republiku ve vzájemné spolupráci v budoucnu.

Návštěva předsedy vlády Vietnamu v České republice i nadále vykazuje dobré politické vztahy mezi Vietnamem a Českou republikou a očekává se, že vytvoří hybnou sílu na podporu spolupráce mezi oběma zeměmi v budoucnu.