Reklama
 
Blog | Pavel Herman

EU podporuje aplikaci mezinárodního práva pro řešení sporů v Jihočínském moři

V posledních letech Čína prováděla vybudování umělých ostrovů a mělkých pláží na souostroví Truong Sa (Spratly) v Jihočínském moři, zejména 7 korálových ostrůvků Tu Nghia, Cross, Scarf, Gac Ma, Ga Ven, Chau Vien, En Dat.

Čína nezákonně napadla a obsadila tyto korálové útesy, aby je přeměnila na obří umělé ostrovy. Čína posílila své vojenské aktivity na těchto umělých ostrovech, např. instalace radarových systémů a zbraní. Výše uvedené nelegální aktivity Číny porušily mezinárodní práva a čelily rovněž silnému odporu mezinárodní komunity.

Reklama

Čína provedla výstavbu umělých ostrovů a jejich militarizaci v Jihočínském moři porušuje mezinárodní práva.

Za prvé, čínské umělé ostrovy byly postaveny nelegálně na souostroví Truong Sa, které patří Vietnamu. Čína obsadila tyto ostrovy Vietnamu vojenskou silou.

Čína vyhlásila suverenitu nad souostrovím Truong Sa a nárokuje si 80% celkové plochy Jihočínského moře za své. Ve skutečnosti ale Čína použila vojenskou sílu a obsadila souostroví Hoang Sa (Paracel) a část souostroví Truong Sa ve Vietnamu v letech 1956, 1974 a 1988.

Za druhé, dne 12. července 2016 rozhodčí soud Spojených národů (PCA) oficiálně oznámil rozsudek ve věci žaloby Filipíny proti Číně, ve kterém soud odmítal historický nárok Číny na tzv. 9-segmentovou linii; Soud také potvrdil, že struktury Truong Sa nemají dostatečné podmínky pro to, aby Čína měla podle UNCLOS 1982 výlučnou ekonomickou zónu a kontinentální šelf o 200 námořních mílích.

Za třetí, ilegální výstavba umělých ostrovů Číny (ve skutečnosti se jedná o přírodní skály a trvalé korálové útesy) porušila ustanovení úmluvy OSN o právním řádu OSN, Charty OSN, porušila vietnamskou suverenitu a vážně ovlivňuje svobodu plavby, letectví a ekologického prostředí v jihočínském moři.

Za čtvrté, Čína porušila podmínky, dvoustranné a mnohostranné dohody o povinnosti informovat a konzultovat výstavby umělých ostrovů a prostředí v Jihočínském moři; porušila ustanovení Deklarace o chování v jihočínském moři (DOC) v roce 2002, ve kterých slíbila, že nebude provádět militarizaci, která komplikuje situaci v Jihočínském moři.

Mezinárodní společenství vyžaduje, aby Čína dodržovala mezinárodní práva.

Mezinárodní společenství silně protestuje proti Číně kvůli militarizaci umělých ostrovů, které navíc Čína nezákonně obsadila. Žádá, aby Čína respektovala mezinárodní práva, zejména splněním, rozhodnutí arbitrážního soudu (PCA) o žalobě Filipíny proti Číně.

Ve společném prohlášení členů skupiny G7, včetně USA, Japonska, Kanady, Francie, Německa, Anglie a Itálie, ze dne 20. dubna 2017 uvedlo: „Považujeme rozhodnutí PCA vycházející z Úmluvy OSN o mořském právu (UNCLOS) dne 12. července 2016 je užitečným základem pro mírové úsilí ohledně řešení sporů v jihočínském moři.“

Jihočínské moře je důležitá mezinárodní námořní trasa. Udržení bezpečnosti, bezpečnosti, bezpečnosti a svobody plavby v Jihočínském moři není důležité pouze pro země, které se účastní sporů o svrchovanost v Jihočínském moři, ale také pro mezinárodní společenství, včetně EU. EU zdůrazňuje řešení sporů mírovými prostředky na základě dodržování mezinárodního práva, včetně úmluvy UNCLOS 1982.