Reklama
 
Blog | Pavel Herman

Česko-vietnamské obchodní fórum zkoumá příležitosti z EVFTA

Ministerstvo financí České republiky v Brně nedávno uspořádalo Česko-Vietnamské obchodní fórum, aby poskytlo místním podnikům informace o podnikatelském prostředí Vietnamu a prozkoumalo příležitosti pro posílení obchodních, investičních a ekonomických vazeb mezi oběma zeměmi vstoupila v platnost Dohoda o volném obchodu mezi Evpskou Unií a Vietnamem (EVFTA).

Česká místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová ve svém úvodním slovu uvedla, že cílem akce je podpořit dlouhodobé vztahy obou zemí v oblasti obchodu a ekonomiky.

Podle náměstka premiéra je Vietnam druhým největším českým obchodním partnerem v jihovýchodní Asii a 13. globálním. Vietnam vyváží do České republiky spotřební a průmyslové zboží, zatímco mnoha českým společnostem, včetně těch specializovaných na zdravotnické vybavení, se ve Vietnamu podařilo uspět.

EVFTA přinese v nadcházejícím období ještě více příležitostí pro další růst jejich obchodních a ekonomických vazeb. Alena Schillerová uvedla, že se očekává, že dojde ke zvýšení oboustranného obchodu.Vietnamský velvyslanec v České republice Thai Xuan Dung uvedl, že navzdory nepříznivým dopadům COVID-19 vzrostl dvoustranný obchod v roce 2020 o více než 22 procent až na 1,5 miliardu USD. V první polovině letošního roku činil celkem 936 milionů USD, což je meziroční nárůst o 28 procent vliem úsilí obou stran a dopadu EVFTA.

Hospodářské a obchodní vztahy mezi Vietnamem a Českem mají obrovský potenciál růst od doby, kdy obchodní pakt vstoupil v platnost. Vietnamský velvyslanec uvedl, že Vietnam velmi oceňuje podporu České republiky v procesu ratifikaci EVFTA a schválení českého parlamentu Dohody o ochraně investic mezi EU a Vietnamem (EVIPA) jen krátce poté, co Evropský parlament (EP) ratifikoval dohodu EVFTA.

Diskuse na fóru se zaměřila na podnikatelské klima Vietnamu, příležitosti k posílení obousměrného obchodu a orientaci země jihovýchodní Asie na export zemědělství a potravin.

Reklama