Reklama
 
Blog | Pavel Herman

Čeští poslanci podporují EVFTA

Vietnamský velvyslanec v České republice Ho Minh Tuan vyzval hostitelské parlamenty, aby naléhaly na své zákonodárné a evropské orgány, které by brzy ratifikovaly dohodu o volném obchodu mezi EU a Vietnamem (EVFTA), což přinese praktické výhody všem stranám.

Při nedávném přijetí delegace Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR diplomat řekl, že podpora poslanců pomůže zvýšit přátelství mezi oběma zeměmi v různých oblastech, včetně ekonomiky, obchodu, investic, práce a odborné přípravy.

Reklama

Zdůraznil plodný rozvoj vztahů mezi Vietnamem a Českou republikou a oběma zákonodárnými orgány v posledních letech, zejména po návštěvách a setkáních vedoucích představitelů obou zemí v roce 2017.

Návštěva delegace Výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a sport Poslanecké sněmovny ve Vietnamu v červnu minulého června pomohla otevřít nové možnosti spolupráce obou zemí v oblasti odborného vzdělávání a vzdělávání v cestovním ruchu.

V odpovědi první místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip potvrdil podporu komory pro silnější bilaterální spolupráci a dodal, že čeští zákonodárci vyjádřili svou podporu EVFTA.

Obě strany také diskutovaly o konkrétních opatřeních na podporu bilaterální spolupráce, včetně vysílání vietnamských pracovníků do České republiky a výměny studentů mezi lékařskými školami.

Čeští poslanci se zavázali, že se budou snažit o odstranění míst v bilaterální spolupráci.